Bebek beklerken

Gebelik ve Göz


Hamilelik, vücutta büyük hormonal değişikliklerin olduğu bir dönemdir. Göz de bundan payını alır. Başlıca değişiklikler şöyle özetlenebilir:


Gözde vücudun diğer yerlerindeki gibi su tutulması meydana gelir. Gözün saydam tabakası da etkilenerek, çap değişiklikleri olur ve kontakt lens kullanımında uyumsuzluğa yol açabilir. Gözlük numarası değişebilir. Göz kuruluğu da oluşabilir. Suni gözyaşları kullanılabilir ve gözlük muayenesi ertelenebilir. Ayrıca göz içi basıncında azalma olabilir.
Diabetli hastaların gözlerinde (% 10), retinada kanama ve kılcal damar bozuklukları yapan retinopati başlayabilir, retinopati önceden varsa ilerleme olabilir (% 50). Bu nedenle diabetiklerin göz dibinin ve kan şekerinin çok yakın takibi, gerekiyorsa önceden tedavisi şarttır.


"Preeklamsi" gebeliğin 20. haftasından sonra, genellikle ilk hamileliklerde hipertansiyonla (9/14 mm Hg) ve idrarda protein olmasıyla birlikte görülen tehlikeli bir durumdur. Daha ileri olgularda (11/16 mm Hg) “eklampsi” gelişebilir ve anne-bebek risk altındadır ve gözdibi muayenesine bakılarak, gebeliğin sonlandırılması gerekebilir. Bu durumda gözde kanamalar, ödem, görme siniri başında ödem oluşur (ileri hipertansif retinopatiyle benzerlik gösterir) ve beyin de etkilenir.


Gebelerde kanın akışkanlığı da değişmiştir ve bu durum retinada tıkayıcı damar hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca hipofiz adenomlarında (tümör) büyüme ve buna bağlı görme kaybı olabilir. Bu hastaların çok yakından izlenmesi gerekir.


Hamilelikte göz damlalarının ve pomadların kullanılmasında, özellikle ilk üç ayda tedbirli olmak gerekir. Çünkü ilaçlar gözyaşı yollarından emilerek kana karışabilir ve bebekte gelişimi bozabilir (teratojenik etki) . Sonraki aylarda bazı damlalar hekime danışarak kullanılabilir. Glokom (göz tansiyonu) ilaçları, gebelikte ve süt verirken kullanılamaz. Muayene için kullanılan gözbebeğini büyüten damlaların ise zararı yoktur.


Göz anjiografisi (FFA) de hamilelerde retina problemleri varsa gerekebilir. Bu durumda hayvan deneylerinde herhangi bir yan etki olduğu bildirilmemiş olsa da, hamilelerde böyle bir çalışma yapılamadığı için yan etki konusunda bilimsel bir kanıt yoktur. Lazer cihazlarıyla yapılan non invaziv (girişimsel olmayan) incelemelerin ise her hangi bir zararı yoktur.

Previous
Previous

Retina nedir ?

Next
Next

Kilonun gözle ne ilgisi var ?