Sinek uçuşmaları

Sinek uçuşmaları önemli mi ?

Sinek uçuşmaları çoğunlukla zararsız olsa da bazı kez tehlikeyi işaret edebilir. Ya da sonradan oluşabilecek başka hastalıklara zemin hazırlarlar. Retina muayenesi şarttır !!

Gözünüzün önünde “sinek uçuşuyormış” gibi mi geliyor? Bizim de aynı deyimi kullandığımızı biliyor muydunuz? “Mouche Volante” (Muş volant ok.) “muscae volitantes” Bazı kez gökyüzüne ya da beyaz bir duvara bakarken ipliksi, yuvarlak, yarı saydam veya gölge gibi cisimler görülür. Bu cisimler gözümüzle birlikte hareket eder. Bazılarınız bunları çizebilir de. Bu rahatsız edici gölgeler, basitçe göz içindeki jelin yaşlanması olabileceği gibi, daha önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Miyoplarda da vitreus jeli bozuk olduğu için bu dolaşan cisimcikler oldukça sık görülür. Ani ya da yavaş yavaş oluşabilirler. Her durumda göz bebekleri damlayla büyütüldükten sonra retinanın muayenesi şarttır. Çünkü hastalarda bir çevresel retina dejeneresansı, kanama ya da retina yırtığı olabilir. Bazı kez bu gölgelere ışık çakması da eşlik edebilir. Retina yırtığı erken yakalandığında basit bir argon lazer operasyonuyla yapıştırılabillir. Geç kalındığında ise retina dekolmanı oluşur ve acil ameliyat gerekir.

İsterseniz biraz da doğal yaşlanma dediğimiz olayın ayrıntılarına bakalım:

Gözümüzün yapısını koruyan ve şeffalığı, ışın geçirmeyi sağlayan vitreus (camsı cisim), hyaluronik asit ve kollagen liflerin çok düzgün ve paralel şekilde yerleşmesinden oluşan ve % 90 oranında su olan bir jeldir. Zamanla bu liflerin yapısının bozulur, yer yer saydamlığını kaybeder. Bizler de bunları dolaşan gölgeler olarak görürüz. Ayrıca bu saydam jel, yine saydam bir topun içinde, gözün bazı yapılarına yapışık olarak tutunmaktadır. Yapı bozulunca jel büzülür, ve yapıştığı yerlerden ayrılır. Bazı yerler ise sulanır. Bu ayrılma sırasında hasta ışık çakmaları görebilir. Jel koptuğu yerde küçük kanamalara, ani bir gölgeye, ya da retinada yırtığa neden olabilir: Böyle bir yakınma olduğunda bizler jele değill, önce görme tabakamız olan retinaya bakarız. Ayrıca jelin retinaya tampon etkisi de ortadan kalktığı için retina dekolmanı olursa hızla ilerler. Süreç sonrasında da bu durum unutulmamalı ve retina muayeneleri aksatılmamalıdır. Işık çakmaları bir ay sonra kendiliğinden geçer. Fakat hastalarımız düzenli bir şekilde periodik muayenelerini yaptırmalıdır.

Dolaşan cisimler değişik şekillerde görülebilir. İplik, nokta, gözün önünde bir halka olabilir. Fakat kurum yağması (yukarıdan aşağıya inen siyah noktalar) ve ışık çakması, retina dekolmanının iki önemli bulgusudur. Hastaların acil olarak retina bölümünde görülmesi gerekir. Böylece erken tanı ile göz ameliyatsız kurtarılabilir.

Bu önemli durumların dışında göz içi kanamaları ve göz içi iltihapları (uveit) da gözün önünde gölgelere neden olurlar. Göz içi iltihaplarına “uveit” bölümünde geniş olarak yer verilmiştir. Göz içi kanamaları ise şekere bağlı göz hastalığı, damar tıkanmaları vb durumlarında görülebilir. Anlaşılacağı üzere tüm bu durumlar görmeyi ciddi olarak etkileyebilen hastalıklardır ve “sinek uçuşmaları” hafife alınmamalıdır. Doktorunuz muayene sonrasında ne sıklıkla muayene olmanız gerektiğini söyleyecektir. Göz hastalıklarının çoğunlukla belirti vermediğini hatırlarsak, bu periodik muayenelerin ne kadar önemli olduğu anlaşılır.

Peki hastalar bu “sinek uçuşmalarına” alışır mı ya da tedavisi nedir?

Retinada bir kanama ya da yırtık varsa, ya da arka uveit varsa, öncelikle bu hastalıklar tedavi edilmelidir. Yalnızca yaşlanmaya bağlı olanlarda lekeler zamanla küçülebilir, yerçekimiyle gözün alt kısmına çöküp rahatsız etmeyebilir, ya da beyin bu gölgeleri görmezden gelebilir: Eğer görmeyi bozacak derecede yoğun gölgeler varsa, seçilmiş vakalarda lazerle parçalanabilir, ya da operasyonla alınabilir. Zararsız olanlarda bazı eritici ilaçlar da denenebilir.

Sonuç olarak, periodik retina muayeneleri ve doktorunuzun önerileri, her zaman gelecekte oluşabilecek sorunları önleyecektir.

Previous
Previous

Sarı nokta hastalığında sık sorulan sorular

Next
Next

Retina nedir ?