Mezoterapi

“ The French Connection”  

Fransız bağlantısı

Mezoterapi yönteminin uçsuz bucaksız ve genişleyen alanı

 

Mezoterapi

 

“ The French Connection”   Fransız bağlantısı ¹

Mezoterapi çok küçük dozlarda, tedavi edici maddelerin çok ince iğnelerle cilt altına/içine  verilmesidir. İğnelerle tedavi milattan önce 400’de Hipokrat zamanından beri kullanılmaktadır. Hipokrat bir omuz ağrısında kaktüs sıvısını enjekte etmiştir. Çinliler ise 2000 yıldır akupunktur iğneleri kullanırlar.  19. yy sonrasındaise, iğnelerle açılan deliklerden tedavi edici ilaçları uygulanmaya başlanmıştır.

Günümüzdeki anlamıyla Mezoterapi, ilk kez 1952’de Fransa’da Dr. Michel Pistor tarafından ağrıyı ve damar bozukluklarını geçirmek için kullanılmıştır.  1958’deki yayınında Pistor mezoterapi tanımını kullanmış ve 1987’de Fransız Mezoterapi Derneğini kurmuştur. O nedenle “mezoterapinin babası” olarak kabul edilir. Daha sonra bu yöntem, Avrupaya sonra Güney amerika’ya ve oradan dünyaya yayılmıştır. Dr. Pistor, Fransa’nın en yüksek nişanı olan “Legion d’Honneur” ile ödüllendirilmiştir. 


Tedavi edilen duruma, verilen ilaca bağlı olarak tedavinin tekrarı gerekebilir ve teknikler değişiklik gösterebilir. Çabuk etki göstermesi, daha az malzeme kullanılması ve eğitim süresinin kısa olması, mezoterapiyi uygulayıcılar arasında tercih edilen bir yöntem haline getirmiştir.

“Mezo” orta anlamına gelir, derinin ortasını betimler. Bu maddeler homeopatik ajanlar, vitaminler, bitki ekstreleri, ilaçlar ve diğer bioaktif maddeler olabilir. Mezoterapi yönteminde cildin verilen ilacı tutarak yavaş salınımlı depo ilaçlar gibi davrandığı düşünülmektedir. Dermis (cilt), üç sistemin ortak paydasıdır : dolaşım, beslenme ve bağışıklık. Mezoterapi bu birimlerin her biri üzerinde etki yaparak, ortaya çıkmış olan işlevsel bozukluğu düzeltir. ²

Mezoterapi FDA onaylı bir işlem olmamakla birlkte, hastaya zarar verebilecek bir durum olmaması ve deneysel olarak yapılmaması şartıyla, bir tedavi yöntemi olarak Kabul edilir. Giderek daha da yaygınlaşmakta ve endikasyonları da artmaktadır. Günümüzde kozmetik dermatolojinin en önemli enstrümanlarından biridir.

Mezoterapi ağrılar, spor yaralanmaları, iltihabi durumlar, başağrısı, migren, kas spazmları, hatta kemik rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Akut spor yaralanmaları gibi durumlarda 1-3 seans, sellülüt gibi kronik durumlarda 10-15 seans uygulanır. Ardından 6 ay-1 yıl aralarla loruma tedavisi önerilir.

Mezoterapi özel iğnelerle gerekli bölgelere birkaç yüz noktadan farklı tekniklerle uygulanır. Ağrıyı azaltmak için %1 Lidokain veya %1 Prokainle karıştırılır.

sam-moqadam-2rrsfMN4hn8-unsplash.jpg

Kozmetik mezoterapide çeşitli iğneleme teknikleriyle, cilde ışıltı ve dirilik katan, yaşlanmayı tersine çeviren maddeler uygulanır.

Kozmetik mezoterapi

Günümüzde kozmetik mezoterapi, cerrahi olmayan yöntemler arasındadır. En yaygın olarak cilt yenileleme, sarkmış deriyi toparlama,kırışıkları azaltma, akne, cilt lekeleri, vitiligo, kalça - gıdı gibi bölgelerleki fazla yağların  yok edilmesi gibi alanlarda yardımcıdır.

Yüz mezoterapisi “mezolifting”, “mezoglow” cildi canlandırır ve yaşlanmayı geciktirir. Mat, donuk, yorgun görünümü giderir. Sigaradan, çevre kirliliğinden ve güneşten etkilenmiş cildi gençleştirir. Birkaç haftada cilt ışıltılı ve canlı görünüme kavuşur. Birkaç ay sonra da dolgu etkisi gösterir. Multipeptidler, A, D, E, C gibi antioksidan vitaminler, selenium, gingko-biloba, organik silika, enginar özü, meyve asitleri ve dolgularda kullanıılan hyaluronic asit, somon DNA gibi preparatlar, cildin ihtiyacına göre seçilerek hazırlanan kpkteyller şeklinde uygulanır.  

Kozmetik mezoterapi alın, göz çevresi, dudak üstü ve dudak kenarı, boyun ve eller gibi değişik bölgelere uygulanabilir. Özellikle göz altı dolgusu için uygun olmayan hastalarda yüz güldürücü sonuçlar verir.

Hyaluronik asit (HA): Cildin yenilenmesi ve nemlenmesi için tüm mezo-kokteyllerde universal olarak kullanılır. Cilt her 10 yılda %6 incelir. Fibroblastlarda doğal olarak yapılan hyaluronik asit, cildin yapılandırır ve nemlendirir. Mezoterapide kullanılan HA, sentetik bir HA’dir. Suda erir, homojendir ve cildin yalnızca yüzeyel tabakalarında etkilidir.

Ayrıca botox benzeri etki gösteren serumlar (Argirelin) ya da botox, bu karışımlara eklenebilir.

Mezobotox: İnce kırışıklarda botox, gençleştirici izotonik kokteyllere eklenebilir. Bu durumda kasın içine değil, deriye verilir. İnce cilt kaslar üzerinde etkisini gösterir. Daha derin kaslarda ise bu bölgeye sızarak hafif bir etkisi olur. Bu etki 6 ay kadar sürer. Böylece botox karşıtları bile bu tedaviyi sürdürürülebilir bulmakta ve hatta klasik botox tedavisini bırakmaktadır. 

Gerilim kolonu tekniği: Mezoterapi uygulamasının yeni geliştirilmiş İspanya kökenli bir versiyonudur. Vektör etkisiyle sarkmış bölgelerde dolgu etkisi göstererek cildi dolgun ve gergin hale getirir. Lifting solusyonu cilde enjekte edildikten sonra masajla derin bölgelere emdirilir. Şakak, dudak çevresi, orta yüz, çene hattı gibi hedeflenen bölgelerde belirgin ve risksiz fark yaratır.

Mikro-iğneleme – Dermapen

Değişik yüksek hızlarda dönen bir başlıkla çok küçük iğnelerle ciltte delikler açılarak cilt yenilenmesi uyarılır ve açılan deliklerden yenileyici serumlar cilde yedirilir. Mezoterapi’nin daha az profesyonel bir çeşidi sayılabilir. Dermapen marka cihaz bu işlemde kullanılan ilk prototip olduğu için, farklı markalarla da olsa mikro-iğneleme işlemi için “Dermapen tedavisi” deyimi yaygınlaşmıştır.

Bazı sayılar:

Mezoterapi seansları 2-3 hafta arayla tekrarlanır. Etki ilkinci seansta başlar. Tan etki 3 ay sonra ortaya çıkar. İyileşme seanslara ara verildikten sonra da devam eder.

Ortalama seans sayısı 4-5 olmalıdır. Bu hastanın ihtiyacına göre 10 seansa da çıkabilir. İstenen sonuç alındıktan sonra 6-ay-1 yıl arayla hatırlatma ve kalıcılık için tekrarlanması idealdir.

Mezoterapi sonrası bakım önerileri:

Mezoterapi işlemi ciltte travma etkis yaratarak kollagen-elastini uyardığı için, ayrıca peeling etkisi olduğu için, rahatlatıcı ve iyileştirici bir maskeyle dinlendiriliyor.

Daha sonra

·       İşlemden hemen sonra normal yaşama geçilebiliyor.

·       Bir gün süreyle yüze su değmemesi isteniyor.

·       Güneş koruması ve bol bol nemlendirme, bol su içme önemli.

·       Sıcak banyolar, sauna, spor birkaç gün istenmiyor.

·       Alkol ve sigaradan uak durulmalı

Yan etkiler:

Deneyimli bir umanın ellerinde yan etkisi yok denecek kadar azdır. Çünkü kullanılan dozlar bilinen medikal tedavilerin çok çok altındadır. Bununla birlikte pigmentli lekeler, kaşıntı, döküntü, ürtiker görülebilir ya da karışımın içindeki bir maddeye allerji olabilir. Aşırı duyarlık reaksiyonları ani ya da geç (hyaluronidaz ve kollajenaza karşı) olabilir. Ciltte morluk, hassasiyet, kızarıklık olabilir. Ayrıca strese bağlı gerilim tipi baş ağrısı olabilir. Steriliteye özen gösterildiğinde, enfeksiyon riski yoktur.

Kimlere yapılmaz ?

Ağır böbrek, karaciğer, kalp hastalığı olanlara,

Kanama eğilimi olan hastalara (kan sulandırıcı, hemofili),

Cilt enfeksiyonu ya da uçuk olanlarda,

Gebelik ve emzirme döneminde,

Kanser, HIV (+), bağışıklık sistemi hastalıklarında

Insuline bağımlı şeker hastalarında,

Allerjik hastalarda

Son olarak:

İbre etkinlik ve emniyet ile popülarite arasında dolaşmaktadır. Bilimsel olarak çalışmalar yeterli olmasa da, tüm dünyada mezoterapi uygulaması ve eğitimlerinde patlama yaşanmaktadır. “İspatın olmaması, o şeyin olmadığını göstermez” sözünü temel alırsak, rahatlıkla, “yeterli bilimsel kanıtın olmaması, yöntemin  işe yaramadığını göstermez” diyebiliriz.

 

1-      Sivagnanam G: Mesotherapy- the French connection, Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics | January-June 2010 | Vol 1 | Issue

http://www.jpharmacol.com, 2016, IP: 84.84.188.234]

2-      Le Coz J. Mesotherapy and Lipolysis: A comprehensive clinical approach. Mesotherapy and Lipolysis: A comprehensive clinical approach Singapore: National Library Board; 2008.

 

www.journalonweb.com

Previous
Previous

Kozmetik işlemlerde ne bekleriz?

Next
Next

Kozmetik dolgu işlemleri