Nöro-oftalmoloji
Nöro-oftalmoloji nedir ?
“Nöro-oftalmoloji, oftalmolojiyle nörolojinin kesiştiği bir uzmanlık alanıdır. Nöro-oftalmolojiyi ilgilendirmeyebilecek nörolojik bozukluk hayal bile edilemez. Nöro-oftalmoloji göz doktorlarını en çok korkutan ve nörologlarda en büyük karmaşayı yaratan alandır“
Görme siniri hastalıkları
Görme siniri hastalıkları görme kaybı, renk görmenin bozulması, görme alanında bozulma, gözbebeği reaksiyonlarında bozulma, göz hareketlerinde ağrı ve görme siniri başındaki değişikliklerle birliktedir. Nedeni belirsiz demyelinizan optik nevritlerin çoğu MS (multipl skleroz)’e bağlıdır ya da MS’in ilk bulgusudur.
Migren nedir ?
Migren, zonklayıcı ve genellikle yarım başağrısı dediğimiz tarzda ağrıya neden olur. Bulantı, kusma, ışığa ve sese aşırı duyarlılık eşlik edebilir. Migren krizleri günler ve saatler sürebilir ve işten güçten alıkoyabilir.
Migren tedavisi
Migren günlerinizi elinizden alabilir. Ağrı başladıktan sonra, bütün ilaçlar etkili olmazlar. Ayrıca kullanılan ilaçların büyük bir kısmı doktor kontrolünde kullanılabilecek ve reçeteli satılan ilaçlardır.
Alzheimer ve göz
Alzheimer hastalığını (AH) da içine alan demans, yaşlılarda başta gelen görme bozukluğu nedenidir. Bulgular görme yollarının etkilenmesiyle ortaya çıkar. Hastalığın anlaşılmasında ve farkındalık oluşmasında göz muayenesi değerlidir.
Alzheimer ve Demansta önerilen aktiviteler
Demans hastalarının % 85’i Alzheimer’dır. Demans, daha çok hatırlama işlevinin bozulmasıdır. Bunu geciktirmenin en önemli yolu yaşın ilerlemesini bahane etmeden, yeni şeyler öğrenmeye çalışmaktır. Bu yeni bir dil öğrenmek, koreografili dans öğrenmek ve bir müzik aleti çalmak olabilir.