Gözümde ne var ?
Hastayı doktora götüren nedir?
Görme bozukluğu:
Hastanın az görmesi, miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusuru dediğimiz, gözlükle düzeltilebilecek bir rahatsızlığa bağlı olabileceği gibi, gözün görme fonksiyonu için gerekli olan ortamlardaki saydamlığın bozulması (kornea bulanıklığı), katarakt, göz içi iltihapları (uveit ) ve kanamaları, retina ya da görme siniri ve görme yollarının beyne giden kısmındaki bozukluktan veya göz tansiyonunun ilerlemesinden kaynaklanabilir. Migren, göz ve beyin damarlarındaki daralmalar gelip geçici görme kaybına yol açabilir.
Ağrı (Alın ve göz bölgesindeki ağrılar):
Bir görme bozukluğu nedeniyle olabileceği gibi, migren, sinüzit, diş çürüğü gibi hastalıklar sonucunda da oluşabilir. Ani göz tansiyonu yükselmesi veya uveit görme kaybıyla birlikte şiddetli ağrı ve göz kızarıklığına yol açarlar.
Çift Görme:
Göz kaslarından birinin hareket bozukluğu nedeniyle göz eksenlerinin paralelliğini kaybetmesi ile oluşur. Tek gözde çift görme olduğunda katarakt yada makula hastalıkları akla gelir.
Işık çakmaları:
Görme tabakasında yırtık ve delikler, arka vitreus dekolmanı, uvea tabakasında uveit enflamasyonları akla gelir. Ayrıca migren krizi esnasında yanıp sönen ışıklar görülür.
Gözün öne doğru itilmesi:
Göz küresinin öne doğru itilmesi guatr, gözün içinde oturduğu dokunun enflamasyonu ve göz tümörlerini akla getirir.
Sinek uçuşmaları (göz önünde dolaşan gölgeler):
Gözün vitreus adı verilen jelinde yer yer oluşan dejenerasyonları ve arka virteus dekolmanının yanı sıra kanamalar ve uveitler de buna neden olabilir.
Kırmızı göz:
Hastayı doktora en sık getiren nedendir. Basit bir yüzeysel iltihaplanma ya da kılcal damar çatlaması olabileceği gibi, kornea tabakasının zedelenmesi, iltihabı, korneada yabancı cisim, göz içi iltihabı, uveit, behçet hastalığı, episklerit, göz tansiyonu gibi ciddi ve körlüğe yol açabilecek durumlara da bağlı olabilir.
Göz kapaklarında şişme:
Arpacık, kapak apsesi, allerjik şişikler, darbelere bağlı kanamalar ilk akla gelen nedenlerdir.